Skip to content

Canvastavlor i väntrum

Finns det något tråkigare att göra än att sitta i ett väntrum och, just det, vänta? Man får sitta i ett rum med andra främmande människor i en miljö som man inte känner sig helt bekväm i. Oftast sitter man dessutom där i väntan på att göra något obehagligt, till exempel träffa tandläkaren för att laga ett hål eller dra ut en tand. Att inte ha något annat att göra än att bara sitta och vänta gör ofta att nervositeten byggs upp ytterligare. Ibland vet man inte heller hur länge man får sitta där inne och vänta. Den som ska inreda väntrummet har alltså ett stort ansvar för hur patienternas första intryck av mottagningen blir.

För att ge patienterna ett gott första intryck av ett väntrum är det viktigt att det finns vissa grundläggande förutsättningar, som toaletter, bekväma stolar eller soffor att sitta i och gärna också möjlighet att dricka vatten, kaffe eller te. Beroende på vilken typ av väntrum det är kan man spela någon form av avslappnande musik, men det brukar sällan förekomma på sjukhus till exempel. I väntrum där patienterna brukar få sitta länge är det en fördel om det finns underhållning i form av en tv att titta på och tidningar att läsa. Med något att sysselsätta sig med blir väntan enklare och risken för att irritation uppstår minskar.

Att ha konst på väggarna är nästan ett måste för att skapa en lugn och avslappnande miljö. Stora canvastavlor med motiv på natur och landskap är populärt att ha i väntrum då det ger patienterna något att titta på samtidigt som det skapar en känsla av harmoni. Det går dessutom att välja ljuddämpande tavlor vilket passar perfekt i en miljö där det annars kan bli stimmigt om det är många människor samlade vid ett och samma tillfälle.